Project Description

ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Η θέρμανση σπιτιού και επαγγελματικού χώρου αποτελεί μείζον θέμα για τον καθένα μας. Έτσι λοιπόν κατανοώντας τη σημασία της ανάγκης αυτής, αναλαμβάνουμε τόσο τη μελέτη και εγκατάσταση θέρμανσης, όσο και την επισκευή ή συντήρηση κεντρικού συστήματος ή αυτόνομης θέρμανσης. Διαθέτοντας πάντα μεγάλη ποικιλία προτάσεων θέρμανσης, ιδανικών για κάθε πελάτη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Μελέτη θέρμανσης για νεόδμητα ή υφιστάμενα κτήρια

Η μελέτη θέρμανσης, αποτελεί ένα από τους βασικότερους παράγοντες για την αξιόπιστη κατασκευή οποιοδήποτε τύπου εγκατάστασης θέρμανσης είτε αυτή αφορά κτίριο κατοικίας είτε επαγγελματικό κτήριο. Μόνο με την εκπόνηση μιας εμπεριστατωμένης μελέτης θέρμανσης από έμπειρο Μηχανολόγο – Ηλεκτρολόγο Μηχανικό είναι δυνατόν να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι μιας εγκατάστασης θέρμανσης που είναι η κάλυψη των θερμικών αναγκών του εκάστοτε κτηρίου, η οικονομική λειτουργία της εγκατάστασης, η ποιότητα της κατασκευής, η πρόληψη λειτουργικών προβλημάτων και βλαβών και το βέλτιστο τεχνικοοικονομικά κόστος κατασκευής. Η εταιρεία μας παρέχει οποιοδήποτε είδους μελέτη που μπορεί να χρειαστούν οι πελάτες.

Πλεονεκτήματα Ενδοδαπέδιας Θέρμανσης

Ευχάριστο, άνετο, ενεργειακά αποδοτικό

 • Δίνετε στο χώρο σας την αίσθηση απόλυτης ζεστασιάς!
  Σε αντίθεση με τα συμβατικά θερμαντικά σώματα, η θέρμανση επιφανειών φροντίζει για την ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας. Μια θερμοκρασία για πχ. των 20 βαθμών Κελσίου αρκεί, για να πετύχετε μια απολαυστική αίσθηση ζεστασιάς. Αυτό συντελεί στην ευεξία και εξοικονομεί ενέργεια. Ακόμη και με μείωση 2 βαθμών στη θερμοκρασία χώρου μπορεί κανείς να εξοικονομήσει έως και 10% έξοδα θέρμανσης.
 • Αποφύγετε τα ενεργητικά αδύναμα σημεία με τη θέρμανση επιφανειών!
  Η ίδια αρχή, η οποία κάνει τη ζεστασιά μιας επιφάνειας θέρμανσης ευχάριστη, εμποδίζει τη δημιουργία ψυχρών σημείων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν φθορές από μούχλα: Με την ομοιόμορφη θέρμανση απομακρύνεται ο κίνδυνος πρόκλησης φθορών από μούχλα στο κτίριο και στον άνθρωπο. Ως αποτέλεσμα: Απολαμβάνετε μια ασφαλή και ξέγνοιαστη διαμονή.

 • Αναπνεύστε καθαρό αέρα!
  Η ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας ενός συστήματος θέρμανσης επιφανειών επιτρέπει στον αέρα να εξέρχεται ήσυχα και μειώνει κατ’ αυτόν τον τρόπο το ποσοστό της σκόνης και των ακάρεων στον αέρα. Αποτέλεσμα: Μείωση συμπτωμάτων αλλεργίας!

 • Η θέρμανση σας είναι αόρατη!
  Η θέρμανση επιφανειών είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτη: “Κρύβεται” στο έδαφος, στον τοίχο, στην οροφή. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται νέες δυνατότητες όσον αφορά στο σχεδιασμό του χώρου σας, ο οποίος φαίνεται συμμαζεμένος. Επιπλέον, ξεχνάτε υποχρεώσεις όπως το ενοχλητικό ξεσκόνισμα και το βάψιμο που είχατε με τα συμβατικά σώματα.

 • Απολαύστε ζεστασιά με κρύο νερό!
  Όσο μεγαλύτερη είναι η επιφάνεια, τόσο λιγότερο ζεστό νερό χρειάζεται για τη θέρμανση. Τα συστήματα θέρμανσης επιφανειών θερμαίνονται με ζεστό νερό από 35 βαθμούς Κελσίου και παράγουν με αυτό μια πιο ευχάριστη θερμοκρασία σε σχέση με τα θερμαντικά σώματα. Αυτό εξοικονομεί ενέργεια και προσδίδει θαλπωρή.

ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Καθημερινές 9:00 – 5:00

  210 50 69 865

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Θερμανθείτε από τις επιφάνειες!

Τα συστήματα θέρμανσης επιφανειών είναι ιδανικά για κάθε χρήση: Είτε πρόκειται για νέα κατασκευή, ή για ανακαίνιση, είτε για ειδικές εφαρμογές. Στα συστήματα ενδοδαπέδιας θέρμανσης θα βρείτε την καταλληλότερη για εσάς λύση.

Σε νέες κατασκευές

Στις νέες οικοδομές παίζει μεγάλο ρόλο ο σχεδιασμός μεγάλων χώρων: Εδώ μπορείτε να καθορίσετε κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού, ποιο από τα συστήματα θέρμανσης είναι το καταλληλότερο για εσάς: πχ. θέρμανση δαπέδου στο μπάνιο, ένας συνδυασμός θέρμανσης τοίχου και οροφής για την είσοδο και ένας συνδυασμός όλων (θέρμανση δαπέδου-τοίχου-οροφής) για το καθιστικό. Κανένα πρόβλημα -όλα είναι εφικτά!

Στην ανακαίνιση

Θέλετε να ανακαινίσετε την οικία σας; Τα συστήματα θέρμανσης επιφανειών σας προσφέρουν την κατάλληλη λύση! Στα συστήματα της θα βρείτε για κάθε είδους ανακαίνιση το κατάλληλο σύστημα– είτε για το έδαφος, ή για τον τοίχο, ή για την οροφή, ομοίως είτε με ξηρό ή υγρό τρόπο κατασκευής. Με τη βοήθεια μας μπορείτε να πραγματοποιήσετε απλά και γρήγορα την τοποθέτηση ενός σύγχρονου συστήματος θέρμανσης, χωρίς να αλλάξει σημαντικά το ύψος του χώρου.

Κλασσικό δισωλήνιο: Στο δισωλήνιο σύστημα απαιτούνται δύο σωλήνες ξεχωριστοί για την τροφοδοσία κάθε συστήματος(προσαγωγή- επιστροφή). Συνήθως, αυτό το σύστημα στη φυσιολογική του μορφή αποτελείται από ένα οριζόντιο δίκτυο σωληνώσεων (διπλών) , το οποίο εκτείνεται από το λεβητοστάσιο ή από τον επίτοιχο λέβητα ως τα σώματα του διαμερίσματος. Γενικά σε ένα δισωλήνιο σύστημα έχουμε, έχουμε πολλά σώματα, που βρίσκονται σε παράλληλη σύνδεση μεταξύ τους . Αυτό είναι και το βασικό χαρακτηριστικό του δισωλήνιου συστήματος θέρμανσης.
Ένα δεύτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι λόγω της παράλληλης σύνδεσης των στηλών και των σωμάτων έχουμε θεωρητικά ίδια θερμοκρασία σε όλα τα σώματα , όταν φυσικά είναι μονωμένες οι σωληνώσεις σε όλη τους τη διαδρομή. Ένα τρίτο χαρακτηριστικό αφορά την ταχύτητα του νερού στο δισωλήνιο, η οποία είναι χαμηλή και δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 0,6m/sec. Tο φαινόμενο αυτό οφείλεται στη σχετικά άγρια εσωτερική επιφάνεια των συμβατικών σωλήνων που συνήθως χρησιμοποιούνται σε αυτό το σύστημα.

Πλεονεκτήματα-Μειονεκτήματα

 • Αυτονομία διαμερίσματος
 • Μεγάλο κόστος εργατικών
 • Αντιαισθητικότητα χώρων
 • Προσάρτηση της θέσης του σώματος από τη θέση της στήλης που το τροφοδοτεί
 • Χαμηλή ταχύτητα νερού
 • Απαίτηση κλίσης στις οριζόντιες διαδρομές
 • Πολλές συνδέσεις σωλήνων

ΔΙΣΩΛΗΝΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΥ ΟΜΠΡΕΛΑ

Yπάρχει βέβαια και το δισωλήνιο σύστημα που είναι γνωστό στην πράξη με το όνομα ομπρέλα. Το σύστημα αυτό συνήθως απευθύνεται σε οικοδομές έτοιμες ή σε σπίτια που ήδη κατοικούνται, όπου δεν έχει γίνει πρόβλεψη για θέρμανση και θέλουμε να τα θερμάνουμε εκ των υστέρων ή υπάρχει δισωλήνιο σύστημα για όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας και θέλουμε να αυτονομήσουμε μεμονωμένα ή όλα τα διαμερίσματα. Το σύστημα αυτό αποτελείται από ένα οριζόντιο δίκτυο σωληνώσεων (διπλών), το οποίο απλώνεται στη συμβολή των κατακόρυφων τοίχων με την οροφή και πριν από κάθε σώμα δημιουργείται κατακόρυφη διακλάδωση που έχει κατεύθυνση από πάνω προς τα κάτω για την τροφοδοσία του σώματος.

Το μονοσωλήνιο σύστημα θέρμανσης είναι ο εξελιγμένος, βελτιωμένος, και κατά συνέπεια, ο οικονομικότερος τρόπος εγκατάστασης και λειτουργίας της κλασικής κεντρικής θέρμανσης σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η ανεξάρτητη ανά διαμέρισμα θέρμανση.

Στο μονοσωλήνιο σύστημα υπάρχει μία κεντρική στήλη (ζεύγος σωλήνων προσαγωγής -επιστροφής) που ξεκινά από το λεβητοστάσιο ή από το λέβητα αερίου, τροφοδοτεί τον συλλέκτη προσαγωγής με ζεστό νερό από τον λέβητα και παραλαμβάνει από τον συλλέκτη επιστροφής νερό χαμηλότερης θερμοκρασίας (ΔΤ=20oC),που έχει κάνει τη “διαδρομή” του στα θερμαντικά σώματα του σπιτιού, και το επιστρέφει στον λέβητα.

Το μονοσωλήνιο σύστημα χαρακτηρίζεται από κυκλώματα βρόγχους μέχρι 2-3 θερμαντικά σώματα το καθένα. Από τον συλλέκτη προσαγωγής ξεκινάει ένας σωλήνας με προορισμό το πρώτο σώμα. Εκεί, ο διακόπτης του πρώτου σώματος στέλνει μία ποσότητα του νερού στο σώμα (όπου περνώντας μέσα από τις πτυχώσεις του,αποδίδεται σε θερμότητα στο περιβάλλον). Την υπόλοιπη ποσότητα ζεστού νερού, αφού αναμιχθεί με το νερό επιστροφής του πρώτου σώματος, την κάνει bypass κατευθείαν στο επόμενο σώμα. Δηλαδή, οι 2 ποσότητες νερού, η μία με θερμοκρασία περίπου ίση με της κεντρικής στήλης και η άλλη μειωμένη εξαιτίας της διέλευσης μέσα από το πρώτο σώμα κατευθύνονται στο δεύτερο σώμα, όπου γίνεται ακριβώς η ίδια διαδικασία μέχρι και το τελευταίο σώμα του συγκεκριμένου κυκλώματος ,από το οποίο επιστρέφει το νερό στον συλλέκτη επιστροφής. Όπως καταλαβαίνουμε στο μονοσωλήνιο σύστημα, τα σώματα είναι συνδεδεμένα σε σειρά . Χαρακτηριστικό του συστήματος είναι ότι τα σώματα που είναι δεύτερα, τρίτα στη σειρά σε ένα βρόγχο, πρέπει να προσαυξάνονται ως προς το μέγεθός τους για έχουν την επιθυμητή απόδοση ,καθώς το νερό που φτάνει σε αυτά είναι χαμηλότερης θερμοκρασίας.

Πλεονεκτήματα

 • Είναι δυνατή η παροχή ζεστού νερού κατά ορόφους ή διαμερίσματα ή ομάδες χώρων (λειτουργία ανά ζώνες) ,δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα αυτονόμησης τους
 • Λιγότερα περάσματα από πλάκες
 • Δεν υπάρχουν οι αντιαισθητικές στήλες θέρμανσης στους χώροους
 • Εύκολη και ολιγοδάπανη πρόβλεψη για μελλοντική επέκταση του κτιρίου
 • Μεγάλη ταχύτητα ροής του νερού
 • Εύκολη και γρήγορη εγκατάσταση, χωρίς πολλά μερεμέτια
 • Χαμηλό κόστος εργατικών
 • Δεν υπάρχει εξάρτηση της θέσης του σώματος από τη θέση κάποιας στήλης
 • Δεν διέπεται η εγκατάσταση του μονοσωληνίου από αυστηρούς κανόνες όπως στο δισωλήνιο (κλίση σε οριζόντιες διαδρομές κλπ) με αποτέλεσμα να περιορίζεται στο ελάχιστο η πιθανότητα λαθών κατά την εγκατάσταση.

Μειονεκτήματα

 • Η θερμοκρασία του νερού από σώμα σε σώμα (στον ίδιο βρόγχο) μειώνεται ,με αποτέλεσμα να προσαυξάνεται η θερμαντική επιφάνεια των τελευταίων σωμάτων για να μπορεί να έχει την ίδια θερμική ισχύ.
 • Απαιτούνται ειδικοί διακόπτες για τα σώματα ,που να μπορούν να ρυθμίζονται έτσι, ώστε ένα ποσοστό του ζεστού νερού να το στέλνουν στο σώμα και το υπόλοιπο στο bypass. Όταν χρειαστεί να κλείσουν το σώμα ,να μην επηρεάζονται τα υπόλοιπα σώματα του βρόγχου. Οι διακόπτες αυτοί είναι ακριβότεροι από αυτούς του δισωληνίου.
 • Είναι δύσκολη η εγκατάσταση σε τελειωμένο σπίτι.

Τα τελευταία χρόνια οι αναμονές στο μονοσωλήνιο σύστημα βγαίνουν από τον τοίχο και όχι από το δάπεδο για την αποφυγή αντιαισθητικού αποτελέσματος ώστε να υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης εσωτερικού βρόγχου (να μην φαίνεται το σωληνάκι προσαγωγής ζεστού νερού προς το σώμα).

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι αρκετά εύκολη με απαραίτητη προϋπόθεση το χώρο τοποθέτησης του λέβητα πετρελαίου, της δεξαμενής και της καμινάδας του λέβητα. Βάσει της νομοθεσίας από την Ε.Ε από το 2017 μέχρι σήμερα θα πρέπει όλοι οι λέβητες πετρελαίου να είναι συμπύκνωσης με σκοπό την μεγαλύτερη εξοικονόμηση κατανάλωσης πετρελαίου.

Οι εγκαταστάσεις πετρελαίου είναι οι ποιο διαδεδομένες, καθώς μεγάλο ποσοστό στην Ελλάδα έχουν λέβητα και καυστήρα πετρελαίου σπίτι τους.

Η εγκατάσταση λέβητα πετρελαίου πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους τεχνικούς για να σας εξασφαλίσουν την σωστή λειτουργία του λέβητα – καυστήρα – παρελκόμενων ασφαλιστικών. Θα σας τονίσουμε τώρα μερικά υποχρεωτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

 • Αρχικά η επιλογή του λέβητα και του καυστήρα πρέπει να γίνεται με βάση της μηχανολογικής μελέτης απωλειών του κτηρίου.
 • Πρέπει να εγκατασταθούν ορθά, με ασφαλιστικές βαλβίδες, να εγκαταστήσουμε πυρασφάλεια επαρκής για τον συγκεκριμένο χώρο.
 • Η πλήρωση με νερό της εγκατάστασης πρέπει να γίνεται αυτόματα από αυτόματο πλήρωσης όπου πριν από αυτόν πρέπει να υπάρχει ένα φίλτρο για να συγκρατεί την άμμο.
 • Πριν από τον καυστήρα πετρελαίου πρέπει να τοποθετούμε φίλτρο πετρελαίου ώστε τα τυχών κατάλοιπα του πετρελαίου να μην βουλώσουν τον καυστήρα ή το μπέκ αυτού.
 • Πρέπει το δοχείο διαστολής να είναι ανάλογο της μηχανολογικής μελέτης.

Οι αντλίες θερμότητας είναι συσκευές που έχουν την δυνατότητα εναλλαγής λειτουργίας στον κύκλο ψύξης ενός συστήματος έτσι ώστε να δίνει άλλοτε ζεστό και άλλοτε κρύο αέρα η άλλο μέσο μεταφοράς θερμότατος ή ψύχους, ανάλογα πάντα με τις κλιματιστικές ανάγκες του χώρου. Η θερμότητα έχει φυσική ροή από καταστάσεις υψηλοτέρων θερμοκρασιών σε αντίστοιχα χαμηλότερων. Το σύστημα αυτό όμως έχει την ικανότητα να μεταφέρει τη θερμότητα αντίθετα προς την φυσική ροή δηλαδή «αντλεί» θερμότητα και για αυτό ονομάζεται έτσι. Συγκεκριμένα το καλοκαίρι αφαιρεί θερμότητα από έναν κλιματιζόμενο χώρο και την αποβάλλει στο περιβάλλον οπότε ψύχεται ο κλιματιζόμενος χώρος ενώ τον χειμώνα αφαιρεί θερμότητα από το περιβάλλον και την αποβάλλει μέσα στον κλιματιζόμενο χώρο και τον θερμαίνει. η αντλία θερμότητας είναι ένα φθηνό σύστημα θέρμανσης συγκρινόμενη με την θέρμανση που δίνουν οι ηλεκτρικοί θερμοσυσσωρευτές τα αερόθερμα και γενικά τα ηλεκτρικά θερμαντικά σώματα.
Η αρχή λειτουργίας είναι η ίδια που εφαρμόζεται στα ψυγεία η τις κλιματιστικές συσκευές. Η αντλία θερμότητας έχει την ικανότητα με κατάλληλο χειρισμό να μεταφέρει θερμότητα από ένα χώρο Α προς ένα χώρο Β (ψύξη χώρου), ή αντίστροφα από τον χώρο Β προς τον χώρο Α ( θέρμανση χώρου).
Τα βασικά μέρη που αποτελείται μια αντλία θερμότητας είναι:
1. Το τμήμα συμπιεστή – συμπυκνωτή που απορρίπτει θερμότητα στο περιβάλλον
2. Το τμήμα ανεμιστήρα –ατμοποιητή που απορροφά θερμότητα από τον εσωτερικό χώρο ή το περιβάλλον
3. Ο μηχανισμός αντιστροφής που αποτελείται από μια τετράοδη βαλβίδα η οποία μετατρέπει τον ψυκτικό κύκλο σε «θερμαντικό» και αντίστροφα.
4. Οι αυτοματισμοί για τον έλεγχο και την λειτουργία του συστήματος θέρμανσης ή ψύξης
5. Η συμπληρωματική ηλεκτρική αντίσταση που αυξάνει την θερμική απόδοση του συστήματος όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι πολύ μικρή Μια αντλία θερμότητας εκτελεί πάντα ψυκτικό κύκλο και ποτέ θερμικό γιατί απλά τέτοιος κύκλος δεν υφίσταται. Συχνά στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι η αντλία θερμότητας «αντιστρέφει» ή «αναστρέφει» τον κύκλο του ψυκτικού ρευστού και ανάλογα με την περίπτωση ακολουθεί ψυκτικό ή θερμαντικό κύκλο. Στην πραγματικότητα το μόνο που αντιστρέφεται είναι ο ρόλος του συμπυκνωτή με τον ρόλο του ατμοποιητή.

Πλεονεκτήματα Αντλιών Θερμότητας

 • Εξοικονόμηση ενέργειας. Με τηνχρήση μιας Αντλίας Θερμότητας , το σύστημα είναι έως και 6 φορές πιο αποτελεσματικό από τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης με ορυκτά καύσιμα.
  Με ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες στην χώρα μας, ο μέσος ετήσιος βαθμός απόδοσης (COP) του συστήματος μπορεί να είναι πάνω από το 4 (για Α/ΘΑέρα/Νερού) και πάνω από 5,5 (για Α/Θ Εδάφους. Νερού με γεωθερμία). Εξασφαλίζοντας τέτοιο υψηλό βαθμό απόδοσης το λειτουργικό κόστος χρήσης είναι το ελάχιστο
 • Προστασία περιβάλλοντος. Εκτός από την εξοικονόμηση λειτουργικού κόστους με την απόκτηση μίας Αντλίας Θερμότητας, ουσιαστικά αποφασίζετε για μία καθαρότερη μορφή ενέργειας με την μικρότερη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον μας.
 • Εγκατάσταση – Χώρος Μηχανοστασίου.  Χωρίς να προϋποθέτει λεβητοστάσια, καμινάδες εξαερισμούς χώρων και δεξαμενές καυσίμων οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να τοποθετηθούν  εύκολα σε χώρο μισού τετραγωνικού μέτρου και μπορούν να θερμάνουν και να δροσίσουν με άνεση ολόκληρο σπίτι. Η εγκατάσταση για τις Α/Θ Αέρος/Νερού είναι απλή είτε εντός είτε εκτός του κτιρίου ενώ για τις Α/Θ Εδάφους/Νερού μία σχετική μελέτη για τον εξωτερικό χώρο είναι απαραίτητη.
 • Κόστος συντήρησης. Οι Αντλίες θερμότητας δεν χρησιμοποιούν καυστήρα και δεν εμφανίζουν καύση άρα δεν χρειάζονται κάθε χρόνο συντήρηση όπως συμβαίνει με τους λέβητες πετρελαίου  και αερίου. Η λειτουργία τους μπορεί να συγκριθεί με αυτή ενός κοινού ψυγείου και άρα μηδαμινά έξοδα συντήρησης.
 • Μέγιστη Ασφάλεια. Οι Αντλίες Θερμότητας ανήκουν στα ασφαλέστερα συστήματα θέρμανσης & ψύξης. Δεν εκπέμπουν ρύπους τοπικά, δεν εμφανίζουν φλόγα ή άλλες καύσεις αφού δεν χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή αέριο αλλά καθαρή ενέργεια από το περιβάλλον .
 • Αξιοπιστία – Ποιότητα. Οι Αντλίες Θερμότητας ενσωματώνοντας καινοτομίες και χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης αποτελούν την κορυφαία επιλογή εξοικονόμησης ενέργειας στην κόσμο και έχουν πείσει ήδη χιλιάδες χρήστες εδώ και 40 χρόνια. Οι Αντλίες Θερμότητας έχουν ωριμάσει ως προϊόντα με: υψηλές τιμές απόδοσης, εργονομική
  άνεση χειρισμού, μακροχρόνια ασφάλεια λειτουργίας, μεμονωμένη επιλογή συστήματος, πλήρες πρόγραμμα εξαρτημάτων και εγγύηση ανταλλακτικών.
 • Ευελιξία διασύνδεσης και εφαρμογών. Οι Αντλίες Θερμότητας μπορούν να εγκατασταθούν σε νέα ή παλιά κτίρια και μπορούν να συνδεθούν με υπάρχοντα θερμαντικά σώματα (ειδικά
  μοντέλα), σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού καθώς και με σώματα FanCoils για θέρμανση και ψύξη. Επίσης μπορούν να συνδυαστούν και με ήδη υπάρχον λεβητοστάσιο ή και με άλλες ανανεώσιμες πηγές όπως για παράδειγμα τα ηλιακά συστήματα για υποστήριξη θέρμανσης.

Καθώς το κόστος λειτουργίας για θέρμανση αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα του οικογενειακού προϋπολογισμού είναι λογικό ο ένοικος να έχει απαίτηση, αφενός για ικανοποιητική θέρμανση (σε διάρκεια και ποσότητα) και αφετέρου οικονομική λειτουργία.
Το πρόβλημα λοιπόν που πρέπει να αντιμετωπιστεί στη λειτουργία της κεντρικής θέρμανσης, αφορά την αυτονομία στη χρήση της, ώστε ο καταναλωτής να έχει θέρμανση τις ώρες που θέλει στην θερμοκρασία που θέλει ακόμα πλέον και στο χώρο που θέλει, και να μη γίνεται αλόγιστη χρήση σε ώρες που το διαμέρισμα είναι κλειστό.

Η ατομική ρύθμιση της θερμοκρασίας 

Σε κάθε θερμαντικό σώμα αντικαθίσταται ο επάνω απλός διακόπτης από ένα θερμοστατικό διακόπτη ο οποίος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το θερμαντικό σώμα και να ρυθμίζει την θερμοκρασία του χώρου. Μόνο όποιος μπορεί να ανοίγει και να κλείνει το θερμαντικό του σώμα, μπορεί να ορίσει την κατανάλωση. Με ένα θερμοστατικό διακόπτη μπορεί κανείς να ορίσει τη θερμοκρασία του χώρου.  Επειδή τα δωμάτια δεν χρησιμοποιούνται το ίδιο, μπορεί κανείς να εξοικονομήσει ενέργεια σε σημαντικό βαθμό, με απλό γύρισμα του θερμοστατικού διακόπτη και ελάττωση της θερμοκρασίας του χώρου. Κατά κανόνα ισχύει: ένας βαθμός λιγότερος στη θερμοκρασία δωματίου αντιστοιχεί σε 5% εξοικονόμηση ενέργειας.
Ο θερμοστατικός διακόπτης μπορεί να ρυθμίσει θερμοκρασία χώρου από έως .

Οι βέλτιστες θερμοκρασίες για ένα διαμέρισμα είναι:
• Σαλόνι,παιδικό δωμάτιο: 19-20ºC
• Κουζίνα, διάδρομος, χολ: 18-20ºC
• Υπνοδωμάτιο: 16-18ºC
• Μπάνιο: 20-22ºC

Η μέτρηση της κατανάλωσης θέρμανσης

Το επόμενο ζήτημα που προκύπτει είναι η δίκαιη κατανομή των δαπανών θέρμανσης, ώστε ο καταναλωτής να εμπιστεύεται τη σωστή λειτουργία της και να τη χρησιμοποιεί χωρίς ενδοιασμούς. Ας δούμε όμως την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελληνική πραγματικότητα.Το σύστημα των θερμιδομετρητών σωμάτων (ηλεκτρονικών κατανεμητών δαπανών θερμαντικών θέρμανσης) αποτελεί μια αξιόπιστη και οικονομική λύση για τη μέτρηση και κατανομή των δαπανών θέρμανσης σύμφωνα με την πραγματική κατανάλωση.  

Πως λειτουργεί

Οι προηγμένοι τύποι θερμιδομετρητών σωμάτων είναι ηλεκτρονικές συσκευές οι οποίες προγραμματίζονται για την πραγματική ισχύ του σώματος ώστε να έχουν στη μνήμη τους την χαρακτηριστική καμπύλη αυτού.Με τον προγραμματισμό της συσκευής ο ένοικος βλέπει στην οθόνη της συσκευής την ένδειξη που θα δει και στον λογαριασμό των κοινοχρήστων και όχι έναν αριθμό ο οποίος θα πολλαπλασιασθεί αργότερα με κάποιον συντελεστή στο πρόγραμμα κατανομής δαπανών. Τοποθετούνται στη μέση του σώματος (ως προς το μήκος) και στο 75% του ύψους (από κάτω προς    τα επάνω). Στο σημείο αυτό βρίσκεται η μέση θερμοκρασία του σώματος. Αλλά πότε ένα σώμα αποδίδει την ονομαστική ισχύ του?  Όταν έχει προσαγωγή νερού 90ο C και επιστροφή 70ο C. Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ στην πραγματικότητα διότι ο λέβητας ρυθμίζεται πάντα σε χαμηλότερη θερμοκρασία η οποία και αυτή ελαττώνεται ανεβαίνοντας ορόφους κατά συνέπεια όλοι στο κτίριο παίρνουν διαφορετική θερμοκρασία από τη μελέτη.

Επίσης η κατανάλωση ενέργειας είναι ανάλογη της θερμοκρασίας του χώρου. Δηλαδή εάν κάποιος ανοίγει παράθυρα ενώ λειτουργεί η θέρμανση πετάει ενέργεια ενώ εάν ο χώρος είναι ζεστός το νερό του σώματος δεν κρυώνει τόσο άρα εξοικονομεί ενέργεια. Για τον λόγο αυτό η συσκευή διαθέτει ένα θερμόμετρο το οποίο μετρά την μέση θερμοκρασία σώματος και πρέπει να διαθέτει και θερμόμετρο θερμοκρασίας χώρου.Αν το δεύτερο δεν υπάρχει η θερμομέτρηση είναι ελλιπής διότι δεν υπολογίζεται η σπατάλη ή η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω θερμοκρασίας χώρου.
Προσοχή η δυνατότητα προγραμματισμού και η χρήση συσκευών με θερμόμετρο χώρου είναι βασικά στοιχεία στης επιλογή των συσκευών βλέπουμε ότι η θερμοκρασία χώρου και ο προγραμματισμός του σώματος παίζουν πολύ βασικό ρόλο.Επίσης είναι απαραβίαστος αφού κάθε προσπάθεια παραβίασης καταγράφεται στην οθόνη και στην μνήμη του και παραμένει εκεί έως ότου η εταιρία το σβήσει και εφαρμόσει την ποινή παραβίασης στον χρήστη.

Ασύρματη Μέτρηση χωρίς την ανάγκη εισόδου στο κτίριο.

Η μέτρηση των συσκευών γίνεται ασύρματα χωρίς την ανάγκη εισόδου του υπαλλήλου καταμετρητή στο κτίριο με την χρήση φορητής μονάδας μέτρησης.Οι καταμετρητές έρχονται σε προσυμφωνηθέντα διαστήματα και από το εξωτερικό της πολυκατοικίας καλούν τους μετρητές και λαμβάνουν τις  μετρήσεις χωρίς να ενοχλήσουν τους ενοίκους.Για την μέτρηση, προηγείται ο προγραμματισμός του δρομολογίου καταμέτρησης στην συσκευή έτσι ώστε να μεγιστοποιείται η ακρίβεια και η ταχύτητα αυτής .Οι προηγμένοι μετρητές 3ης γενεάς δεν χρειάζονται δέκτες ούτε «κοινόχρηστα εξαρτήματα» λόγω της προηγμένης τεχνολογίας τους και τις μεγάλης χωρητικότητας σε μνήμη. Όλες οι κατασκευάστριες εταιρίες οι οποίες δεν διαθέτουν τέτοιο σύστημα κατευθύνονται ήδη στην κατασκευή τέτοιων μετρητών διότι η παλαιότερη τεχνολογία με δέκτες αυξάνουν το κόστος εγκατάστασης χωρίς λόγο.

Με τη θερμιδομέτρηση πετυχαίνω:

1. Εξοικονόμηση ενέργειας και κατανάλωσης καυσίμου.
2. Σωστή κατανομή των δαπανών μεταξύ των ενοίκων.
3. Λύση στα προβλήματα λανθασμένων χρεώσεων διότι μετριέται η πραγματική ενέργεια που καταναλώνεται.
4. Δυνατότητα ξεχωριστής ρύθμισης θέρμανσης και αυτονόμησης κάθε δωματίου.

Τι ίσχυε ως τώρα:

Αξίζει να αναφερθεί πως ο τρόπος που γινόταν έως σήμερα η αυτονομία στις πολυκατοικίες (μέθοδος ωρομέτρησης), ήταν ένας λανθασμένος τρόπος να υπολογιστεί η κατανάλωση κάθε διαμερίσματος. Στην ωρομέτρηση πληρώναμε ώρες, ανεξάρτητα από το πόση ενέργεια κατανάλωναν τα θερμαντικά σώματα. Είναι κατανοητό ότι με τη μέθοδο ωρομέτρησης αν κάποιος επιθυμούσε να μην λειτουργήσει κάποια σώματα, ή έστω να περιορίσει την λειτουργία τους, θα είχε πάλι την ίδια επιβάρυνση σύμφωνα με τις ώρες που είχε γράψει ο ωρομετρητής του. Δεν είχε δηλαδή κίνητρο να κάνει εξοικονόμηση διότι δεν θα φαινόταν στο λογαριασμό του.
Επίσης, αν κάποιος αντικαθιστούσε ένα θερμαντικό σώμα με μεγαλύτερο, ή τοποθετούσε μπόιλερ, θα επιβάρυνε τους υπόλοιπους ενοίκους με επιπλέον κατανάλωση στον κεντρικό λέβητα, αλλά η δαπάνη γι‘ αυτόν θα συνέχιζε να είναι η ίδια αφού θα πλήρωνε σύμφωνα με τις ώρες και όχι με την πραγματική ενέργεια που είχε καταναλώσει.
Οι συχνές περιπτώσεις υποκλοπών με παραβιασμένες ηλεκτροβάνες και ωρομετρητές ήταν ακόμη ένα βασικό μειονέκτημα της ωρομέτρησης.
Όλα αυτά οδηγούσαν σε σπατάλη χρημάτων και στην στέρηση σωστής θέρμανσης των χώρων.
Με τη θερμιδομέτρηση λύνουμε πλέον όλες τις προηγούμενες αδυναμίες.
Για να γίνει αντιληπτή ή διαφορά μεταξύ ενός συστήματος με θερμιδομετρητές και ενός συστήματος με ωρομετρητές αρκεί κανείς να φανταστεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας που θα είχε οποιαδήποτε κατοικία εάν αντί για τον μετρητή της ηλεκτρικής ενέργειας και των διακοπτών ανά συσκευή που υπάρχουν σήμερα χρησιμοποιούσαμε ένα κεντρικό διακόπτη για όλες τις καταναλώσεις και μετρούσαμε την ώρα που αυτός ο διακόπτης απαιτούσε ενέργεια.
Εάν λοιπόν ένας ένοικος ήθελε να φτιάξει έναν καφέ στο μικρό μάτι της κουζίνας του θα έπρεπε να ανοίξει τον κεντρικό διακόπτη με αποτέλεσμα να ανοίγουν όλες οι υπόλοιπες συσκευές (φώτα, θερμοσίφωνο, όλα τα μάτια της κουζίνας, φούρνος κ.λπ.).

Εγκατάσταση & Λειτουργία

Σε κάθε ξεχωριστή ιδιοκτησία/διαμέρισμα τοποθετείται και από ένας θερμιδομετρητής.
Συγκεκριμένα, στο χώρο όπου βρίσκεται η ηλεκτροβάνα (συνήθως δίπλα από την κεντρική είσοδο του διαμερίσματος) γίνεται μία μικρή εξειδικευμένη υδραυλική εργασία.
Ο θερμιδομετρητής τοποθετείται στον κλάδο της επιστροφής του νερού θέρμανσης από το διαμέρισμα, και στον κλάδο της προσαγωγής τοποθετείται μία μικρή βάνα με υποδοχή για το αισθητήριο της θερμοκρασίας.
Η αρχή λειτουργίας του είναι να καταγράφει την διαφορά θερμοκρασίας του νερού που εισέρχεται προς το διαμέρισμα σε σχέση με τη θερμοκρασία του νερού που επιστρέφει από το διαμέρισμα και, σε συνδυασμό με την παροχή, να υπολογίζει την θερμική ενέργεια που καταναλώθηκε.
Τα δεδομένα απεικονίζονται σε μία ψηφιακή οθόνη μέσω της οποίας ο κάθε ιδιοκτήτης έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί τόσο για την κατανάλωση, όσο και αρκετά ακόμα στοιχεία της θέρμανσής του π.χ. θερμοκρασίες μέγιστες, ελάχιστες, προηγούμενες καταναλώσεις κλπ.
Συλλέγοντας λοιπόν τις μετρήσεις από τον κάθε θερμιδομετρητή έξω από κάθε διαμέρισμα, δίνεται η δυνατότητα να κάνουμε δίκαιη και σωστή κατανομή της κοινόχρηστης δαπάνης της θέρμανσης.

Συμπερασματικά

Είναι κατανοητό ότι τα συστήματα μέτρησης αποτελούν βασικό μοχλό για την εξοικονόμησης ενέργειας μιας και η όποια οικονομία επιτυγχάνεται ανταποκρίνεται άμεσα στον χρήστη που την κάνει.
Αυτό έχει γίνει κατανοητό από την Ευρωπαϊκή Ένωση που με την οδηγία 2002/91ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2002 με θέμα την ενεργειακή απόδοση κτιρίων αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Η τιμολόγηση προς τους ενοίκους των κτιρίων, των δαπανών θέρμανσης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού, υπολογιζόμενων με βάση την πραγματική κατανάλωση, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα κατοικίας. Οι ένοικοι θα πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίζουν οι ίδιοι την κατανάλωση θέρμανσης και ζεστού νερού που πραγματοποιούν…». Η παραπάνω οδηγία είναι δεσμευτική για τις χώρες μέλη και ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία της χώρας μας με τον νέο ΚΕΝΑΚ (ΦΕΚ407/9-4-2010).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση συστημάτων για την μέτρηση της πραγματικής κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση (θερμιδομετρητές ή/και κατανεμητές δαπανών) είναι υποχρεωτική εδώ και αρκετές δεκαετίες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και πλέον και στην χώρα μας.

Το λεβητοστάσιο αποτελεί την καρδιά ενός κτηρίου. Όλες οι εγκαταστάσεις της ύδρευσης, θέρμανσης ή και κλιματισμού ενός κτιρίου πρέπει να έχουν ένα κέντρο ελέγχου από το οποίο θα μπορεί να γίνεται η διαχείριση και η κατανομή παροχών νερού ή και ενέργειας προς όλες τις κατευθύνσεις. Επίσης το λεβητοστάσιο είναι ο χώρος που γίνεται η παράγωγη και η μεταφορά της θερμότητας. Ένα λεβητοστάσιο αποτελείται από πολλά μηχανήματα και εξαρτήματα , τα ποιο συνηθισμένα από αυτά είναι:
Ο λέβητας
Ο καυστήρας
Ο κυκλοφορητής
Το δοχείο διαστολής
Τα εξαρτήματα ασφάλειας και πληρώσεως.
Τα ποιο συνηθισμένα λεβητοστάσια είναι με λέβητες πετρελαίου και αερίου. Τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει και μεγάλη ζήτηση λέβητες με στερεά καύσιμα , όπως λέβητες ξύλου , λέβητες πέλλετ , λέβητες βιομάζας.
Εμείς και το εξειδικευμένο συνεργείο μας, αναλαμβάνουμε την μελέτη θέρμανσης και κατασκευής λεβητοστασίου καθώς και την άμεση αποκατάσταση βλαβών. Επίσης την αντικατάσταση παλαιών λεβητοστασίων με σύγχρονης τεχνολογίας και υποδομής λεβητοστασίων στις ποιο συμφέρουσες τιμές.

Συμπερασματικά

Είναι κατανοητό ότι τα συστήματα μέτρησης αποτελούν βασικό μοχλό για την εξοικονόμησης ενέργειας μιας και η όποια οικονομία επιτυγχάνεται ανταποκρίνεται άμεσα στον χρήστη που την κάνει. Αυτό έχει γίνει κατανοητό από την Ευρωπαϊκή Ένωση που με την οδηγία 2002/91ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Δεκεμβρίου 2002 με θέμα την ενεργειακή απόδοση κτιρίων αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Η τιμολόγηση προς τους ενοίκους των κτιρίων, των δαπανών θέρμανσης, κλιματισμού και παροχής ζεστού νερού, υπολογιζόμενων με βάση την πραγματική κατανάλωση, θα μπορούσε να συμβάλει στην εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα κατοικίας. Οι ένοικοι θα πρέπει να είναι σε θέση να ρυθμίζουν οι ίδιοι την κατανάλωση θέρμανσης και ζεστού νερού που πραγματοποιούν…». Η παραπάνω οδηγία είναι δεσμευτική για τις χώρες μέλη και ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία της χώρας μας με τον νέο ΚΕΝΑΚ (ΦΕΚ407/9-4-2010). Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση συστημάτων για την μέτρηση της πραγματικής κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση (θερμιδομετρητές ή/και κατανεμητές δαπανών) είναι υποχρεωτική εδώ και αρκετές δεκαετίες στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες και πλέον και στην χώρα μας.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

ΛΟΙΠΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Επιλέξτε μια από τις υπηρεσίες μας για να δείτε περισσότερα

Φυσικό Αέριο

Μελέτη και εγκατάσταση φυσικού αερίου

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ηλιακά

Τοποθέτηση ηλιακών

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Αποχέτευση

Κατασκευή δικτύων αποχέτευσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ύδρευση

Μελέτη και σχεδιασμός εγκατάστασης Ύδρευσης

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Πυρόσβεση

Εγκατάσταση Ενεργητικής ή Παθητικής πυρόσβεσης και πυροπροστασίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

Ζητήστε από τον εγκαταστάτη σας να σας προτείνει ένα συμβόλαιο τακτικής συντήρησης. Έτσι απαλλάσσεστε από την υποχρέωση να θυμάστε κάθε πότε πρέπει να κάνετε συντήρηση των συσκευών σας και από το άγχος της ασφάλειας σας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Έχετε ανάγκη από εγκατάσταση φυσικού αερίου, υδραυλικές εργασίες ή θέρμανσης; Συμπληρώστε την φόρμα και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας το συντομότερο.

   ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

   210 50 69 865

   ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

   697 242 5984

   ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

   Δευτέρα-Παρασκευή: 9:00πμ–5:00μμ

   ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΓΡΑΦΕΙΟΥ

   210 50 69 865

   ΓΡΑΜΜΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

   697 242 5984

   ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ


   Δευτέρα-Παρασκευή:
   9:00πμ–5:00μμ